Χρήσιμες πληροφορίες

Κατηγορίες ταπήτων

Οι κατηγορίες ταπήτων που διατίθενται στην αγορά είναι επιγραμματικά οι εξής:

  • Μηχανοποίητοι ολόμαλλοι (100% wool): Το πέλος αυτών των χαλιών και μοκετών είναι από 100% αγνό παρθένο μαλλί. Οι ετικέτες στη πίσω μεριά αυτών των ταπήτων πρέπει να έχουν το σήμα του αγνού παρθένου μαλλιού από τη Διεθνή Γραμματεία Μαλλιού. Τα χαλιά της συγκεκριμένης κατηγορίας έχουν όλα τα πλεονεκτήματα του αγνού παρθένου μαλλιού που είναι τα εξής: α) Πολύ καλή ποιότητα, εμφάνιση και αντοχή στο χρόνο, β) Αντίσταση στον στατικό ηλεκτρισμό (σε αντίθεση με τα ακρυλικά δεν «κολλάει» πάνω στο πέλος χνούδι και τρίχες), γ) Εύκολο στο πλύσιμο και τη συντήρηση, δ) Φυσική ελαστικότητα και επαναφορά και ε) Αντοχή στη φωτιά
  • Μηχανοποίητοι ακρυλικοί: Είναι οι τάπητες που το πέλος τους, είτε είναι 100% ακρυλικό, είτε ανάμιξη ακρυλικού, μαλλιού και βαμβακιού σε πολλές περιπτώσεις. Οι ακρυλικοί τάπητες μπορεί να είναι αρκετά φθηνότεροι από τους ολόμαλλους, αλλά τα μειονεκτήματά τους είναι ακριβώς τα πλεονεκτήματα των ολόμαλλων, που αναφέραμε παραπάνω.
  • Χειροποίητοι: Χειροποίητοι είναι οι τάπητες που έχουν κόμπο στο χέρι ή έχουν υφανθεί στον αργαλειό και όχι οι κατασκευές εκείνες που δημιουργούνται με κόλλα, λινάτσα, φόδρα και υλικά ανόμοια μεταξύ τους. Τα χειροποίητα χαλιά διακρίνονται σε: α) Ολόμαλλα, β) Ανάμικτα, μαλλί-μετάξι (τεχνητό μετάξι ως επί των πλείστων, αφού το φυσικό είναι πολύ ακριβό) και γ) Ολομέταξα (πιο σπάνια αυτά). Τα μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής χειροποίητων χαλιών στον κόσμο βρίσκονται στην Ανατολή. Το Ιράν (Περσία), το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, η Τουρκία, η Ινδία, η Κίνα, το Νεπάλ, είναι οι κυριότερες παραγωγικές χώρες. Η καθεμία από αυτές, έχει τεράστια ιστορία στο χειροποίητο χαλί, αλλά τα πιο δημοφιλή και καλύτερα είναι σαφώς τα Περσικά. Βέβαια, κάθε χώρα έχει τις καλές ποιότητες χειροποίητων, αλλά και τις λιγότερο προσεγμένες. Γι’ αυτό το λόγο καθώς επίσης και της πολύ μεγάλης τιμής κτήσης των χειροποίητων χαλιών, η αγορά τους πρέπει να γίνεται σε γνωστά και εξειδικευμένα καταστήματα, αφού πρώτα θα έχετε συμβουλευτεί και κάποιον ειδικό.

Συμβουλές αγοράς χαλιού

Το πρώτο ερώτημα που γεννάται σε αυτόν που θέλει να στρώσει το σπίτι του είναι, χαλί ή μοκέτα; Αυτό εξαρτάται από το προσωπικό γούστο του καθενός, το ποσό των χρημάτων που σκοπεύει να διαθέσει και το χώρο που θα τοποθετηθεί ο τάπητας (κουζίνα, σαλόνι κτλ.). Ένα ποιοτικό χαλί είναι σαφέστατα πιο ακριβό από μια μοκέτα ίδιου μεγέθους, αλλά η μοκέτα μπορεί να στρωθεί σε όλο το δωμάτιο ζεσταίνοντάς το καλύτερα. Ανάλογα, επίσης, με το δωμάτιο που πρόκειται να στρωθεί, μπορεί να αγοραστεί χαλί ή μοκέτα. Οι μοκέτες, λόγω του μικρότερου κόστους, προτιμούνται κυρίως, για τη κουζίνα και τα υπνοδωμάτια, όπου γίνεται μεγαλύτερη χρήση και συνεπώς λερώνονται περισσότερο. Για το σαλόνι, όπου είναι, συνήθως, το δωμάτιο υποδοχής των καλεσμένων, επιλέγεται το χαλί, που είναι πιο ποιοτικό, όμορφο και επίσημο. Υπάρχει, βέβαια, και η λύση των χαλιών που μοιάζουν με μοκέτα, που προτιμούνται από αρκετούς καταναλωτές.

Η επιλογή, λοιπόν, προκύπτει από τον επιτυχημένο συνδυασμό αισθητικής, χρηστικότητας και κόστους που αντικατοπτρίζει τον προσωπικό σας τρόπο ζωής. Παρακάτω ακολουθούν κάποιες χρήσιμες πληροφορίες που μπορείτε να έχετε στο μυαλό σας, πριν προβείτε στην αγορά χαλιού ή μοκέτας, ως προς τη ποιότητα, το χρώμα και τη διάσταση.
Ποιότητα

Συνήθως, όσο καλύτερης ποιότητας είναι ένα μάλλινο χαλί, τόσο πυκνότερο και σφιχτότερα δεμένο είναι, άρα και περισσότερο ανθεκτικό. Σύγκριση, βέβαια, ως προς την πληθώρα των κόμπων (την οποία διακρίνουμε από την πίσω πλευρά του) μπορεί να γίνει μόνο ανάμεσα σε δύο όμοια χαλιά ή μοκέτες και όχι φυσικά ανάμεσα σε ένα χαλί και μια μοκέτα.

Αν επιλέξετε χειροποίητο χαλί, όσον αφορά τους κόμπους, μπορείτε να δοκιμάσετε και μόνοι σας την ποιότητά τους, προσπαθώντας να βγάλετε έναν από αυτούς με ένα μυτερό αντικείμενο. Κανονικά δεν πρέπει να βγει. Ως προς το χρώμα τρίβοντας με ένα βρεγμένο λευκό πανί στη φορά του πέλους δεν πρέπει να ξεβάφει (εκτός από κάποιες ποιότητες). Η πολυπλοκότητα των σχεδίων ενός χαλιού και η τεχνική του κόμπου προδίδουν την καταγωγή του και καθορίζουν τον χρόνο κατασκευής και την τιμή του. Μπορεί να παρατηρήσετε σε ένα χειροποίητο χαλί ότι το σχέδιο δεν είναι συμμετρικό, το χρώμα δεν είναι ομοιόμορφο, το χαλί είναι στραβό ή ότι έχει μακρύτερα ή καθόλου κρόσσια από την μία του πλευρά. Αν το χαλί είναι όντως χειροποίητο αυτό δεν σημαίνει ότι έχει κάποιο ελάττωμα, τουναντίον, αυτή η ανομοιομορφία μπορεί να προσδώσει μια γοητεία και ιδιαίτερη ομορφιά στο συγκεκριμένο χειροτέχνημα. Συνήθως οι πωλητές εκθειάζουν ένα μεταξωτό χαλί. Δεν είναι απαραίτητα καλύτερο από ένα μάλλινο. Μάλιστα, τα ολόμαλλα χαλιά είναι καλύτερα γιατί διαθέτουν περισσότερα φυσικά πλεονεκτήματα: Το πέλος τους δεν πέφτει, τα χρώματα διατηρούν τις αποχρώσεις τους, δεν λεκιάζουν τόσο εύκολα, δεν καίγονται, είναι πιο ανθεκτικά και πιο ζεστά. Το εντυπωσιακό με τα μεταξωτά χαλιά είναι ότι έχουν περισσότερη λάμψη. Άλλωστε, υπάρχουν και χαλιά μάλλινα με μεταξωτό περίγραμμα ή φόντο από μετάξι. Υπάρχουν και τα κιλίμια που υφαίνονται σε αργαλειό, τα οποία είναι μάλλινα ή βαμβακερά και δεν έχουν κόμπους.

Στις μοκέτες, βέβαια, η ποικιλία στην ποιότητα είναι πολύ πιο μεγάλη από αυτήν των χαλιών. Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότερες μοκέτες είναι είτε ακρυλικές, είτε μάλλινες (οι οποίες είναι και προτιμότερες), είτε ακόμα και συνδυασμός μάλλινης με ακρυλική, σε πολλές παραλλαγές. Πολύ της μόδας τελευταία είναι και οι μοκέτες τύπου shaggy, οι οποίες όμως είναι κατά κανόνα ακρυλικές και στερούνται τα φυσικά πλεονεκτήματα του μαλλιού. Η ποιότητα του καθενός είναι καθοριστική για την τιμή του, αλλά σε κάθε περίπτωση τα χειροποίητα χαλιά είναι ακριβότερα από τα χαλιά μηχανής ή τις μοκέτες.
Χρώμα

Το χρώμα επιδρά σε μεγάλο βαθμό στον κάθε χώρο του σπιτιού. Τα χαλιά και οι μοκέτες που καλύπτουν μία μεγάλη επιφάνεια του δωματίου πρέπει να επιλέγονται με προσοχή όσον αφορά το χρώμα τους. Το χρώμα του χαλιού ή της μοκέτας επηρεάζει το μέγεθος του δωματίου. Όσο πιο ανοιχτόχρωμα είναι αυτά, τόσο μεγαλύτερο φαίνεται το δωμάτιο, ενώ τα πιο σκούρα χαλιά δίνουν την εντύπωση ότι οι τοίχοι έχουν έρθει πιο μπροστά, αλλά δημιουργούν ένα πιο ζεστό αίσθημα.
Μέγεθος

Αν πρόκειται για χαλί, προτιμήστε κάποιο μικρών διαστάσεων που θα αναδειχθεί καλύτερα στο χώρο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, στο σαλόνι το χαλί δεν θα πρέπει να περνάει κάτω από τους καναπέδες, ενώ στην τραπεζαρία, η καρέκλα, όταν χρησιμοποιείται, θα πρέπει πάντα να πατά στο χαλί. Όσον αφορά τη μοκέτα, σας συμβουλεύουμε να μην τη στρώσετε από άκρη σε άκρη, αποκτήστε τη σε μικρότερες διαστάσεις, γιατί θα σας δυσκολέψει πάρα πολύ κάθε φορά που θα τη στρώνετε το φθινόπωρο και ξεστρώνετε την άνοιξη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *