Συχνές ερωτήσεις

Η σημασία του χειροποίητου υγρού καθαρισμού

Ένας τάπητας, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διακόσμησης ενός ελληνικού σπιτιού. Ανεξάρτητα από την αξία κτήσης του, το είδος του (χειρός ή μηχανής) και τον χώρο που το τοποθετούμε, μας προσφέρει ζεστασιά και προστασία. Είναι, όμως, και μια από τις μεγαλύτερες εστίες μικροβίων, σκόνης και βρωμιάς που υπάρχει μέσα σε ένα σπίτι. Αρκεί να σκεφτούμε ότι τα παπούτσια μας είναι φορείς μικροβίων και βρωμιάς από τους δρόμους και τα πεζοδρόμια, που τελικά καταλήγουν στα χαλιά μας. Αλλά ακόμα και αν υποθέσουμε ότι όλοι όσοι μπαίνουν σε ένα σπίτι βγάζουν τα παπούτσια τους και δεν μεταφέρουν έτσι μικρόβια, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν υπάρχει σπίτι χωρίς σκόνη. Η σκόνη δημιουργεί τα ακάρεα και διάφορους άλλους μικροοργανισμούς που οι «αγαπημένοι» τόποι κατοικίας τους είναι τα στρώματα και τα χαλιά, καθώς τρέφονται από τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας και τις τρίχες που φυσιολογικά πέφτουν από τον άνθρωπο και είναι υπεύθυνοι για πολλές αλλεργίες που παρουσιάζονται στον άνθρωπο.

Παρουσιάζοντας όλα τα παραπάνω στοιχεία γίνεται αντιληπτή η πολύ μεγάλη σημασία που αποκτά ο σωστός καθαρισμός χαλιών. Για εμάς, σωστός και ενδεδειγμένος καθαρισμός είναι μόνο το πλύσιμο, ριζικό και χειροποίητο. Διαβάζοντας όμως αυτό, γεννιούνται, φυσιολογικά κάποια συχνά ερωτήματα.

– Τι είναι το ριζικό χειροποίητο πλύσιμο που αναφέρετε;

Κατά πρώτον, το πλύσιμο είναι απόλυτα συνυφασμένο με την παρουσία νερού. Άρα μιλάμε για υγρό καθαρισμό και όχι στεγνό. Ριζικό το ονομάζουμε, γιατί ο τάπητας πλένεται όχι μόνο επιφανειακά αλλά και εις βάθος, με τη βοήθεια άφθονων ποσοτήτων νερού, που διοχετεύονται από τη κάτω μεριά του χαλιού, αποβάλλοντας έτσι τη σκόνη και τη βρώμα που βρίσκονται στη ρίζα του πέλους. Χειροποίητο είναι, γιατί κατά τη διάρκεια του πλυσίματος δεν χρησιμοποιούμε κάποιο αυτόματο μηχάνημα, όλα γίνονται με τη προσωπική μας εργασία και επίβλεψη. Αυτό μας επιτρέπει να επιμένουμε στα πιο βρώμικα κομμάτια του χαλιού, πλένοντας και ξεβγάζοντάς τα καλύτερα, έως ότου έχουμε ένα τέλεια πλυμένο και καθαρισμένο χαλί, απαλλαγμένο από κάθε είδους βρωμιά, σκόνη και μικρόβια.

– Γιατί να προτιμήσω τον υγρό από τον στεγνό καθαρισμό;

Γενικά στα περισσότερα χειροποίητα και κάποια μηχανοποίητα χαλιά, σύμφωνα με αυτά που επιτάσσουν οι κατασκευαστές και οι πωλητές, δεν συνιστάται ο υγρός καθαρισμός. Η απορία που γεννάται σε αυτό το σημείο είναι η εξής: Γιατί ένα ολόμαλλο, για παράδειγμα, χειροποίητο χαλί πρέπει να καθαριστεί στεγνά και μόνο έτσι; Γιατί να κάνει κακό στο χαλί το νερό; Η αλήθεια είναι ότι τα χρώματα που χρησιμοποιούνται στα περισσότερα σύγχρονα, χειροποίητα ως επί των πλείστων, χαλιά, είναι χαμηλής ποιότητας, όχι τόσο ανεξίτηλα, με συνέπεια να ξεβάφουν εύκολα. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο, η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας, αποφεύγουν να πλένουν αυτά τα χαλιά και τα καθαρίζουν στεγνά, με ειδικά καθαριστικά, που εμπεριέχουν διάφορα χημικά στοιχεία. Αυτές οι ουσίες δεν αποβάλλονται ποτέ από την επιφάνεια του χαλιού, με συνέπεια:

Να είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο και κυρίως τα μωρά που μπουσουλάνε επάνω, για την εμφάνιση αλλεργιών και διάφορων δερματικών ερεθισμών.
Είναι επιζήμια για το ίδιο το χαλί, καθώς αυτές οι ουσίες «καίνε» το μαλλί, με αποτέλεσμα, σταδιακά και με τα χρόνια να συντελείται ολική καταστροφή του πέλους του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι κάποια παλαιά χειροποίητα χαλιά, που οι ιδιοκτήτες τούς έριχναν ξύδι (καθαρά οξειδωτική ουσία), θεωρώντας ότι κάνουν καλό στα χρώματα τους και τώρα πλέον αυτά είναι χωρίς καθόλου πέλος, μένοντας μόνο με το στημόνι, αφού όλο το μαλλί έχει «καεί».

Το μαλλί των ταπήτων, σύμφωνα και με επίσημες γνωμοδοτήσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους, είναι ζωντανή ύλη, το χαλί έχει πόρους και αναπνέει. Συνεπώς, για τη μακροζωία και την σίγουρη προστασία του από τον σκόρο και άλλους συναφείς μικροοργανισμούς, έχει απόλυτη ανάγκη τη τακτική (1 φορά τουλάχιστον / χρόνο) αναζωογόνησή του, που επιτυγχάνεται απόλυτα με το πλύσιμο. Ένα πλύσιμο που αξίζει να τονίσουμε ότι γίνεται χωρίς τη χρησιμοποίηση ουδεμίας χημικής ουσίας, που θα ήταν επιβλαβής για εσάς, τα παιδιά σας και το χαλί σας.

– Η φύλαξη των ταπήτων χρεώνεται επιπλέον; Αν τα πάρω το καλοκαίρι θα πληρώσω λιγότερα χρήματα;

Η φύλαξη δε χρεώνεται, εφόσον τα χαλιά παραδοθούν στους πελάτες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του έτους που τα είχαμε παραλάβει από αυτούς. Μετά το πέρας της συγκεκριμένης ημερομηνίας, οι τάπητες επιβαρύνονται με χρεωστικά φυλάξεως (εκάστοτε τιμή / τ.μ.), εφόσον υποχρεωτικά έχει εξοφληθεί ο λογαριασμός πλυσίματός τους.

– Πώς υπολογίζεται το κόστος πλυσίματος των ταπήτων;

Όλοι οι τάπητες που πλένουμε μετρούνται, μήκος επί πλάτος, και έτσι βγαίνει το εμβαδόν τους. Βάσει λοιπόν των τετραγωνικών μέτρων του τάπητα, υπολογίζεται και η τιμή που θα χρεωθεί το πλύσιμό του (ισχύουσα τιμή πλυσίματος / τετραγ. μέτρο). Στους μικρούς τάπητες ισχύει το τρέχον μέτρο (ελάχιστη υπολογιζόμενη διάσταση κάθε πλευράς το 1 μέτρο).

– Υπάρχει κάποια καταληκτική ημερομηνία για να δώσω τα χαλιά;

Όχι, το κατάστημά μας παραμένει ανοικτό και εξυπηρετεί τους πελάτες όλο τον χρόνο. Σε περίπτωση που λάβουμε μία παραγγελία και έρθουμε αποκλειστικά για έναν πελάτη, ανάλογα τη τοποθεσία και κατόπιν συμφωνίας μαζί του, χρεώνονται μεταφορικά έξοδα.

– Εκτός από χαλιά και μοκέτες τι άλλα είδη ταπήτων πλένετε;

Αναλαμβάνουμε το πλύσιμο φλοκατών, κιλιμιών, κουρελούδων, καθώς επίσης κουβερτών και παπλωμάτων.

– Αν μια χρονιά δε στρώσω το πλυμένο μου χαλί και απλά το φυλάξω, τον επόμενο χρόνο θα χρειάζεται εκ νέου πλύσιμο;

Εμείς πιστεύουμε, ότι το χαλί, ανεξάρτητα αν είναι βρώμικο ή όχι, πρέπει να πλένεται μια φορά το χρόνο. Αυτό είναι καλό να γίνεται για την αναζωογόνηση του μαλλιού και τη σωστή συντήρησή του. Σε περίπτωση που τον επόμενο χρόνο αποφασίστε να μη το πλύνετε, τουλάχιστον πριν το στρώσετε, ανοίξτε το για λίγες ώρες και αερίστε το σε κάποιο ανοιχτό χώρο. Αλλά ακόμα και αν δε προτίθεστε να το στρώσετε, είναι σωστό, μετά τη πάροδο ενός έτους, να το αερίσετε και ύστερα βάλτε το ξανά για φύλαξη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *